Keuken met karakter

Keuken met karakter

Wat is een keuken met karakter?

De aanschaf van een keuken doe je niet elke dag. Het is een grote aankoop, waarover nagedacht moet worden. Koop je een kant- en klare keuken of wil je zelf ontwerpen. Er zitten bijvoorbeeld, grote prijsverschillen in aanrechtbladen. Welk materiaal vindt je mooi? Wil je een designkeuken of juist een keuken met karakter, wat helemaal bij jou woonstijl aansluit. Ook zal moeten worden bedacht welke kleuren er gebruikt gaan worden. Een keuken met karakter kan een robuuste, eigentijdse tint als zwart hebben. Het is in ieder geval belangrijk, dat het een keuken wordt die jou, maar ook de huisgenoten prettig vinden om in te verblijven. Er moet immers in worden gekookt, worden geleefd en aan de keukentafel worden gegeten. De keus voor een keuken maak je hoogstwaarschijnlijk voor de volgende twintig jaar. Ga aan de slag met alle informatie omtrent keukens en kijk wat de kenmerken zijn van bijvoorbeeld een moderne, strakke keuken of een landelijke keuken.

Waar ga je voor kiezen

Waar zal je keus op gaan vallen? Wordt het een keuken met karakter, een klassieke variant of een designkeuken. Een keuken is heel persoonlijk en het is belangrijk deze aan jou wensen aan te passen. Om wat meer inspiratie te krijgen is het wijs om je te verdiepen in de kenmerken van bepaalde keukenstijlen.

Design 

Designontwerpen bestaan uit drie aspecten.
– De oplage is beperkt, dus uniek.
– Meestal gemaakt door een professioneel ontwerper.
– Materialen zijn van hoge kwaliteit.
Een design-ontwerp kan er een zijn met karakter. Dus een designkeuken kan met een bepaald ontwerp, een keuken met karakter worden. Een interieur wat een design- uitstraling heeft, bestaat meestal uit de laatste trends. De nieuwste snufjes en kleuren. Design staat in de dikke van Dale vermeld als vormgeving. Een keuken met karakter kan heel goed worden gecombineerd met bijvoorbeeld een design kraan of verlichting.

Keuken met klassieke elementen

Als je aan klassiek denkt, dan denk je aan nostalgie en bepaalde muziek. Of ontwerpen die er al heel lang zijn. De klassieke keuken hoort bij mensen die alles tot in de puntjes hebben geregeld. Zij houden van oma’s keuken. Gezellig aan de keukentafel zitten en genieten van de omgeving. Het mooie fornuis is nu echter vervangen voor een combi-oven. Maar wel in de klassieke stijl. Een keuken met karakter kan natuurlijk bestaan uit artikelen uit grootmoeder’s tijd gecombineerd met de technische snufjes van nu. Houd je van klassiek maar wil je wel een geheel eigen karakter in je keuken? Probeer dan eens wat te combineren met de moderne ideeën van nu. Zo kan een landelijke keuken ontstaan met design of moderne trekjes. Eigen inzicht is belangrijk.

Een moderne, strakke keuken met karakter

Ben je een voorstander van een minimalistisch interieur? Dan is het fantastisch om je keuken een eigentijdse look te geven. Een actuele keuken met mooie, strakke lijnen en een minimum aan accessoires geeft het keukeninterieur direct al persoonlijkheid. Je kunt een keuken met karakter, door je eigen inbreng, een geheel eigen identiteit geven. Zo’n keuken kun je bijvoorbeeld een wat robuustere look geven, door een aanrechtblad van beton aan te schaffen. Zo zal de strakke, moderne keuken een keuken met karakter laten zien.

Vele verschillende keukenstijlen

Je kunt je natuurlijk precies aan een bepaalde stijl houden maar door bepaalde vormgevingen te mixen, kan een keuken met karakter worden gecreëerd. Gebruik een 3D-ontwerper!

Gebruik van hout 

Keukens waar veel hout in is verwerkt, zijn geliefd bij een groot aantal mensen. In een landelijke keuken wordt veel hout verwerkt. Hout zal een ruimte vullen met gastvrijheid en warmte. Een houten keuken kan oubollig worden, wanneer echt àlles van hout wordt voorzien. Wil je een houten keuken met karakter, dan is de toevoeging van een ander materiaal een doordachte keus. Een stenen of betonnen vloer geeft de keuken een wat stoere uitstraling. Stalen of granieten aanvullingen kunnen een keukenruimte weer wat mer chique elegantie geven.

Kiezen tussen mat of hoogglans materialen

Je wilt een keuken met karakter. Maar wat geeft nou meer karakter aan de keuken, mat of hoogglans. De voor- en nadelen van een matte of hoogglans keuken zijn o.a.:

Een kleinere keuken 

Een kleinere keuken zal groter lijken wanneer voor hoogglans wordt gekozen. Hoogglans geeft een ruimtelijk effect. Nog meer profijt hebben van hoogglans? Kies dan een lichte of witte kleur. Het effect is, alsof het lijkt, dat je een veel grotere ruimte hebt.
Een nadeel van hoogglans is,dat je er elke vingerafdruk op ziet. Vooral bij een greeploze keuken kan dit een ergernis worden.

Veranderingen 

Afgelopen jaren werden de moderne, strakke keukens uitgevoerd in hoogglans. De trend is echter aan het veranderen. Er wordt steeds meer voor een matte finish gekozen. Met een donkere kleur zoals antraciet, verkrijg je een stijlvolle keuken met karakter.
Heb je gekozen voor een hoogglans keuken dan zul je meer poetswerk hebben dan in een keuken met een mat uiterlijk. Vooral een kinderrijk huishouden is meer gebaat bij een matte keuken, ook omdat deze snel en gemakkelijk schoon te houden is.

Iets duurder 

Om een hoogglanseffect te bereiken moeten er wat duurdere materialen worden gebruikt. Een hoogglanskeuken is dus over het algemeen iets duurder. Het prijsverschil is echter niet zo groot, dat een hoogglanskeuken alleen is weggelegd voor mensen met meer geld. Het is belangrijker om je te bedenken, in welke keuken je je het prettigst zou voelen, in zowel het gebruik als de uitstraling.

Kindvriendelijke keuken

Er moet gekozen worden voor een nieuwe keuken. De kinderen die in het gezin aanwezig zijn hebben de leeftijden 6 tot en met 12 jaar. De keuken zal kindvriendelijk moeten worden gekozen, vooral wanneer er regelmatig met de kids wordt gebakken en gekookt. Een oven zal op veilige hoogte moeten worden geïnstalleerd, zodat het kind niet op zijn tenen hoeft te staan om te zien wat er in de oven gebeurd. Een inductieplaat zorgt ervoor dat het eten wordt gekookt maar de platen voelen zelf niet heet aan, kinderen kunnen zich niet branden bij het onverhoeds draaien aan de knoppen. Ook de aanschaf van hoekbeschermers en kinderslotjes zijn geen overbodige luxe, evenals het aanbrengen van kindveilige stopcontacten. Ook met kinderen kan een keuken met karakter worden aangeschaft, mits er op wordt gelet dat het geheel kindvriendelijk is.

Verlichting in de keuken

Een keuken met karakter zal moeten worden voorzien van de juiste verlichting. De keuken wordt steeds meer als leefruimte gebruikt en bij de living getrokken. Een keuken met karakter kan een sfeervolle ruimte zijn waar wordt gegeten, gekletst en koffie wordt gedronken. De sfeerlampen die in het wooninterieur te vinden zijn kunnen worden doorgevoerd in de keukenruimte. De verlichting in een keuken met karakter zou je met één handomdraai, moeten kunnen veranderen van een gezellige lichtbron naar een functioneel verlichtte ruimte waar gekookt en gebakken kan worden. Het is belangrijk om vóórdat je een nieuwe keuken laat plaatsen, een verlichtingsplan hebt. Algemene verlichting maar ook accent en taakverlichting, behoren net als in de woonkamer, ook in de keuken thuis.

De goedkope keuken

Een keuken met karakter hoeft echt niet zo duur te zijn. Keukenzaken zijn tegenwoordig voorzien van een budgetplanner, om een wat goedkopere keuken samen te stellen. Bedenk wel dat je beter wat meer geld kunt uitgeven aan de juiste keukenapparatuur. Daar heb je alleen maar profijt van. Goedkoop is duurkoop. Beter is het om een wat eenvoudigere keuken met karakter samen te stellen, maar wel met A-merk apparatuur.
Een keuken met karakter kan prima op budget worden uitgezocht, door te letten op de juiste kastopstelling, de afwerking en de keus van het aanrechtblad.

Karakter in je keuken

Je eigen keukenontwerp maken

Bij de meeste keukenzaken kun je online zelf je keuken samenstellen. Het is fantastisch om de keuken van je dromen te realiseren. Op papier kan echter alles weer anders overkomen, dan wanneer je een keuken life ziet. Zoals hiervoor beschreven zijn er tientallen stijlen die allemaal de keuken met karakter kunnen worden die jij voor ogen hebt.

Voordat je begint 

Voordat je begint met het ontwerp van een keuken met karakter, is het belangrijk om te weten welke nieuwe technische snufjes er de laatste tijd op de markt zijn verschenen. Wat zijn de kenmerken van een keuken met kwaliteit en welke materialen spreken jou aan. Ook niet onbelangrijk is het onderhoud van de keuken. Wat wordt de keukenopstelling en welk materiaal wil je als vloer. Allemaal basisprincipes die je voordat je gaat ontwerpen in ogenschouw moet nemen.

Basisprincipes voor ontwerp van de keuken met karakter

Welke keukenapparatuur heb je nodig, welk design past in mijn keuken en hoe zorg ik voor een ergonomische geheel. Een wir-war van vragen die je per onderwerp moet bekijken en je over moet laten informeren. Als je al weet welke keukenstijl de voorkeur heeft, dan is het in principe het invullen van de keuken met materialen, apparatuur en kasttypes. De maten van je keuken zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Meet in ieder geval voordat je begint alles op. Lengte, breedte maar ook de hoogte van de ruimte. Een keuken met karakter moet natuurlijk wel passen in de ruimte die je hebt.

De planning

Materiaalinformatie en kwaliteit/prijsverhoudingen
Om het juiste materiaal voor de keuken met karakter te kiezen is de nodige informatie doorslaggevend. De basismaterialen voor keukenkastjes bestaan meestal uit MDF- of spaanplaat. De keukenfrontjes kunnen gemaakt zijn van de volgende materialen:

  • Kunststof, glas of foliefront
  • Lak, hout of roestvrij staal
  • Acryl en massief hout

Kunststof is natuurlijk veel goedkoper dan een massief houten front. En een roestvrijstalen front past beter in een moderne keuken met karakter dan in een landelijk model keuken.
Simpelweg bestaat een kast in de keuken uit een achterwand, zijwanden, boven- en bodemplaat. Zo’n kast wordt een corpus genoemd. Op de corpus worden dus de keukenfrontdelen bevestigd. Een keukenfront bestaat dan uit de deuren, schuiflades en uittrekkasten.
MDF- en/of spaanplaat wordt het meest gebruikt, om een keukenmeubel mee te produceren. Behalve dan voor de massief houten keuken, die uiteraard geheel uit hout bestaat.

Apparatuur in de keuken

Keukenapparatuur is nodig om te koken, te bakken, af te wassen en kookluchtjes af te voeren. Apparatuur om eten mee te bereiden kan bestaan uit:

  • Een fornuis en de oven
  • Kookplaten
  • Eventueel een magnetron

Het fornuis 

Een inbouw- of elektrisch fornuis zal in een kast worden ingebouwd. Deze zal meestal een oven en kookplaat bevatten. Uiteraard zijn er voor de keuken met karakter ook nog steeds gasfornuizen, hoewel deze in de toekomst zullen gaan verdwijnen. De CO-2 uitstoot zal uit milieuoverwegingen moeten worden verminderd. Het duurt echter nog tot 2050 voordat alles is gerealiseerd, wat de overheid wil. Er kan dus in principe met een gerust hart een gasfornuis worden aangeschaft.

Kookplaten 

De inductiekookplaten nemen al een paar jaar steeds meer toe in populariteit. Keramische kookplaten worden tijdens het kookproces heet en blijven dit nog geruime tijd. Een inductiekookplaat is veiliger omdat deze koud blijft. Vooral met kinderen is dit de ideale oplossing. Géén brandblaren op onvoorzichtige vingertjes! De inductiekookplaat past prima in een keuken met karakter. Andere manieren om te koken zijn de gewone elektrische en de gaskookplaten.

Magnetron 

Niet ieder huishouden is voorzien van een magnetron. De keuken met karakter kan echter door de aanschaf van deze handige keukenhulp een luxere uitstraling krijgen. Het koken met de magnetron, had vroeger een slecht imago. Tegenwoordig met de moderne inbouw-magnetrons heeft de keuken met karakter meer functies gekregen op het gebied van koken, grillen en ontdooien. En wat te denken van de crisp-functie? Deze functie biedt het knapperig bereiden van maaltijden zonder dat er vet wordt gebruikt.

Koelkast, vaatwasser en afzuigkap

Behalve het kook- en bak-gebeuren in een keuken met karakter zullen er ook producten moeten worden gekoeld, vaatwerk moeten worden afgewassen en kookluchtjes worden afgevoerd.

Koelen 

Een koelkast hoeft, wanneer je met 2 personen bent, niet echt mega-groot te zijn. Bij de aanschaf van een koelkast kun je tevens kiezen voor een vriesgedeelte. Moet de koelkast worden ingebouwd of heb je liever een los exemplaar. Een retro-keuken zal met een losse koelkast, die het aanzien heeft van de jaren ’60, een keuken met karakter laten zien. Bij het kopen van een koelkast, is het verstandig om het energielabel te bekijken. Een keuken met karakter is met energiezuinige apparaten helemaal van deze tijd.

Vaatwasser 

Elke keuken met karakter is voorzien van een energiezuinige vaatwasser. Met de hand afwassen is in een druk huishouden niet meer van deze tijd. Heb je een flink gezin, schaf dan voor je keuken met karakter een vaatwasser aan, die een grote hoeveelheid vaat kan herbergen. De vaatwasser wordt bijna elke dag gebruikt zodat je het beste een kwaliteitsproduct kunt kopen.
Vaatwassers zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. De technische kant van de vaatwasser is de afgelopen jaren beduidend vooruit gegaan. Zij zorgen ervoor dat er zo min mogelijk water en stroom wordt gebruikt. Kies je voor een inbouw vaatwasser, dan is daar niets meer van te zien. Zelfs het bedieningspaneel is achter het keukenfront weggewerkt. De onderbouw vaatwasser is ook niet meer als vaatwasmachine te ontdekken in het keukenfront. Een los exemplaar zal altijd als keukenapparatuur herkenbaar zijn.

Afzuiging 

De afzuigkappen die tegenwoordig worden aangebracht in de keuken met karakter, hebben een prachtige design-uitstraling. Een afzuigkap kan in een bovenkast worden ingebouwd. Voor een simpele en wat goedkopere keukenopstelling is de onderbouwkap de perfecte oplossing.
Een design- of eilandkeuken hebben meer ruimte en vragen om een afzuigkap met de juiste uitstraling. Ventilatiemodules, eiland schouwkappen, kubus- of schouwkappen zijn in de keuken met karakter én design een aanrader. De afzuigkappen zijn door de voortschrijdende techniek bijzonder geluidsarm geworden, terwijl het vermogen is toegenomen.

Aanrechtbladen

Een keuken met karakter vraagt om een aanrechtblad wat bij de stijl van de keuken past. Zo zal in een industriële keuken, een aanrechtblad van beton helemaal tot zijn recht komen. Om een toepasselijk resultaat te krijgen, heeft de retro- maar ook de klassieke of de landelijke keukenuitstraling een aanrechtblad van graniet nodig. Ook kranen mogen niet worden vergeten. Wil je een kokend water kraan in de keuken? Of een kraan met een uittrekbare handdouche. Kranen kunnen nét even de toevoegingen zijn, die een keuken met karakter extra cachet geeft.

De juiste accessoires 

Heb je de keuken helemaal naar je zin op papier of online staan? Dan is het uitzoeken van de juiste accessoires een aantrekkelijke bezigheid, voor de juiste toevoeging aan je ontwerp. Een keuken met karakter zal helemaal tot in de puntjes verzorgd zijn met de juiste verlichting, ophangmogelijkheden voor kook-attributen, high-tech in de keuken, wand- en zijplanken en accentfrontjes.
De juiste keuken met alles erop en eraan, wordt van jou zelf en je gezin de individualiteit weerspiegeld. Met andere woorden, een goed uitgekozen keuken laat zien wie je bent en wat je wilt. Ga niet over één nacht ijs maar kies met zorg!

About Author : admin
YOU MAY ALSO LIKE