Keukenplanner

Keukenplanner

De visualisatiereis van jouw droomkeuken
Op zoek naar een nieuwe keuken? Gebruik de keukenplanner en start jouw zoektocht met een visualisatiereis die ongekende keukenmogelijkheden biedt!

De keukenplanner biedt uitkomst

Een keuken uitkiezen kan voor de meest ervaren shopper een ware uitdaging zijn. Er is zoveel keus, legio keukenmogelijkheden en een bijna onbeperkt aanbod in keukenstijlen, keukenmeubels, keukenonderdelen en keukenaccessoires. En hoewel het aanbod bij winkels als Keuken Concurrent, Keuken Kampioen, Superkeukens en Keukenplaats zeer compleet is, ziet jouw kookwalhalla er in je hoofd, wellicht net even iets anders. Of misschien zie je wel de perfecte kant-en-klare keuken, maar komt de indeling niet helemaal overeen met de ruimte die jij tot je beschikking hebt. De keukenplanner biedt uitkomst!

Afwijkingen, geen probleem!

Ook als je jouw keuken volledig naar eigen smaak wilt samenstellen en inrichten (en niet op basis van een bestaande opstelling of het reguliere aanbod), dan heb je een handige tool tot je beschikking met een keukenplanner. Zelfs indien jouw keuken in een ruimte moet worden geplaatst met ongebruikelijke hoeken, nisjes of afmetingen die afwijken van wat gebruikelijk is. Ook dan ben je geholpen met een goede, slimme en flexibele keukenplanner. De keukenruimte is in veel planners volledig op maat in te delen en je kunt iedere “afwijking” intekenen en inmeten.

100% tevredenheid

Het visualiseren jouw droomkeuken an sich, is natuurlijk niet zo moeilijk. Het zit in je hoofd en je weet precies hoe je het wilt. Maar waarschijnlijk zit jouw hoofd boordevol originele keukenideeën en de uitdaging is juist om deze hersenspinsels realistisch op papier te krijgen en in een plan te plaatsen. Met een keukenplanner kun je ieder kastje, laatje, echt ieder onderdeel in jouw virtuele keuken plaatsen en kijken wat de beste, mooiste of meest praktische en functionele oplossing zou zijn. Je kunt je jouw ideeën eindeloos aanpassen en wijzigen. Net zo lang totdat jij 100% tevreden bent met het plaatje. Prima, het is duidelijk. Een keukenplanner kan jou helpen en is het antwoord op jouw keukendromen. Maar waar vind je zo’n planner en wat is het eigenlijk? Wat kun je er mee en hoe werkt het verder? En als je klaar bent met het plannen… wat dan? Keuken-inspiratie heeft de antwoorden voor je.

Dit is een keukenplanner

Een keukenplanner is een klein computerprogrammaatje waarmee je een keuken kunt ontwerpen. Bijna iedere keukenzaak biedt een dergelijk keukenontwerpprogramma aan. Meestal in 3D. Veel voorkomende namen zijn: Keukenplanner, 3D-Keukenplanner, Keukenontwerp-tool, 3D-ontwerptool, Keuken-creator en Keukenontwerper. Iedere winkel heeft zijn eigen label gehangen aan de software die jou in staat stelt om jouw droomkeuken vorm te geven. Bij bijvoorbeeld Keukenkampioen en Keukenconcurrent kun je, na het invullen van een aantal basisgegevens, de 3D-ontwerptool gebruiken. Bij keukenzaken als Keukenplaats en Superkeukens kun je direct aan de slag met de keukenplanner.

Kleine keukenaanpassingen

Zoals gezegd kun je met een keukenplanner jouw droomkeuken ontwerpen. Maar je kunt de planner ook gebruiken voor een minder ambitieus keukenproject. Wanneer je bijvoorbeeld wilt ontdekken met welke -kleine- aanpassingen jij jouw keuken een nieuwe uitstraling zou kunnen geven. Of hoe zou het staan als je de huidige keukenkastjes zou voorzien van andere deuren? Een andere stijl of ander aanrechtblad? Je hebt misschien bepaalde ideeën nog niet ten uitvoer gebracht omdat je niet zeker weet of het wel zou passen. Misschien ben je terughoudend met het doorvoeren van jouw keukenwijzigingen omdat je twijfelt of de veranderingen jou zullen bevallen. Met een keukenplanner kun je de bestaande keuken in kaart brengen en vervolgens de bedachte aanpassingen toevoegen. Uiteindelijk ontstaat er dan een compleet beeld waarbij jouw keukeninspiratie volledig geïntegreerd is in jouw huidige keuken. Hoe mooi is dat? Dan zie je direct het resultaat van jouw creatieve brein!

Keukenproject tot in de centimeters

Geen keukenproject is te groot of te klein voor de keukenplanner. Je kunt namelijk de ruimte per centimeter vastleggen. Bij Keukenplaats, Keuken concurrent en Keuken Kampioen bijvoorbeeld. Daar kun je de hoogte van de ruimte aangeven en de lengte van tot wel 6 wanden bij L-vormige ruimtes. En in de keukenplanner van Superkeukens kun je zelfs bouwkundige elementen (scheidingswanden, kolommen, etc.) en trappen toevoegen. Je kunt overigens in de meeste keukenplanners ook aansluitingen e.d. invoeren zodat je precies kunt zien waar je welke apparatuur zou kunnen plaatsen. Zo kun je iedere centimeter van de ruimte waar jouw droomkeuken komt, intekenen als startpunt voor jouw keukenvisualisatie. De keukenarchitect in jou kan alle remmen losgooien!

Je basiskeuken samenstellen in de planner

Zodra je de afmetingen van de ruimte in de keukenplanner hebt ingetekend/ingevoerd, dan kun je eventuele extra zaken als radiatoren, ramen en deuren toevoegen. Ook kun je alles een kleurtje geven en van het gewenste materiaal voorzien (hout, tegels of ander materiaal). Vaak kun je bij alle extra zaken kiezen uit een aantal uitvoeringen. De keukenplanner heeft ze allemaal in voorraad en je kunt eindeloos combineren en variëren. Probeer vooral zoveel mogelijk uit zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken. Met een paar muisklikken in de keukenplanner heb je een heel ander kleurpalet in je (visuele) keuken (sowieso een stuk sneller dan overschilderen).

De keukenplanner voor je keukencreaties

Het vaststellen van de ruimte is – eerlijk gezegd – best wel een klus. Je kunt daar wel minimaal een uurtje of twee voor uit trekken, mits je het goed wilt doen. Het legt de basis van jouw verdere keukenontwerp in de keukenplanner en het is een waardevolle tijdsinvestering om dit nauwkeurig in kaart te brengen. Ook is het verstandig om het basisontwerp op te slaan. Zodat je op basis van de ruimte (die in principe bestaat uit vaste gegevens) meerdere, verschillende versies kunt maken van jouw droomkeuken. Wanneer je al jouw creativiteit hebt uitgebuit en je (misschien wel 7) verschillende keukencreaties hebt ontworpen, dan kun je die verschillende versies naast elkaar leggen en een definitieve keuze maken. En mocht je opeens toch nog wat extra keukeninspiratie hebben gekregen waardoor je nog iets wilt aanpassen… geen probleem. De keukenplanner is zeer geduldige ontwerphulp.

De keukeninrichting inplannen

Mooi. De ruimte is ingedeeld, ingekleurd en opgeslagen… Pak een kopje koffie erbij en ga er maar eens lekker voor zitten want nu volgt het inrichten van de keuken. Bij een aantal keukenplanners (bijvoorbeeld Keuken concurrent en Keuken Kampioen) kies je eerst voor een bepaalde stijl. Op basis van jouw keuze biedt de keukenontwerptool jou dan een aantal opties in de gekozen stijl. Er zijn ook keukenplanners (waaronder die van Superkeukens en Keukenplaats) waarbij je eerst kiest voor een bepaald keukenonderdeel (hoekkast, onderkast, bovenkast, etc.) waarna je de mogelijkheid krijgt om de stijl te bepalen. Het komt in principe allemaal neer op hetzelfde: in deze fase van jouw keukenontwerp ga je bepalen waar jij jouw basisruimte mee wilt vullen.

Niet ontmoedigd raken!

Laat je niet afschrikken door het enorme aanbod in de keukenplanners. Het is niet de bedoeling om jou te doen wanhopen. Het aanbod is er om jou te laten zien welke mogelijkheden de keukenzaken voor je hebben. Het aanbod is echt overweldigend en je doet er verstandig aan om nog een kop koffie of thee te pakken alvorens je echt aan de slag gaat. Als je nog niet exact weet waar jouw voorkeur naar uitgaat, kies dan voor een neutrale stijl. Je kunt dit immers later altijd weer aanpassen in de keukenplanner. Concentreer je eerst op de afmetingen van de kasten die je in je keuken wilt of kunt plaatsen. Het typekast (ladekast, korfkast, etc.) kun je op een later tijdstip inplannen. Heb je een eerste opzet gedaan? Sla het werk dan op. Als het even kan onder een andere naam (bijvoorbeeld: keukenplanner versie 2) zodat je een tweede basisontwerp hebt.

Fine-tuning van jouw droomkeuken

Hierna ga je bepalen waar je de speciale onderdelen in jouw keuken wilt hebben. Onder andere waar de spoelbak moet komen, waar wil je het kookapparatuur, de afzuigkap, etc. In de keukenplanner vervang je dan de basiskasten voor de speciale items en zo kun je onderdeel voor onderdeel (stap voor stap) jouw basiskeuken fine-tunen totdat de keuken verandert is in de keuken van jouw dromen. Dit kan best wat tijd in beslag nemen maar als je de keuken zorgvuldig inricht, dan zal het resultaat daar ook naar zijn. De keukenplanner geeft jou de mogelijkheid om de alles tot in de finesses in te delen en in te richten. Het zou zonde zijn als je in deze fase van het ontwerpen van jouw ideale keuken, onderdelen overslaat om sneller klaar te zijn met het in kaart brengen van jouw ideeën.

Fine-tunen tot hoger niveau

In de keukenplanners worden veel accessoires aangeboden om dit fine-tune proces naar een -nog- hoger niveau te brengen. Zo kun je onder andere zgn. nis-elementen toevoegen. Nis-elementen zijn praktische en/of functionele keukenoplossingen die je kunt toevoegen aan de keukeninrichting. Voorbeelden van nis-elementen zijn hangsystemen voor kookbenodigdheden, open kast-uitsparingen waar je bijvoorbeeld kopjes, bakjes of andere decoratieve keukenhulpen kunt plaatsen maar ook een messen-magneet-rek wordt bij sommige keukenbedrijven als een nis-element gezien. Wandplanken, corpus-materialen (materialen waarmee je bijvoorbeeld de zijkanten van een keukenkast bedekt), plinten en kastgrepen worden in de meeste keukenplanners ook aangeboden als keukenaccessoires. Zo wordt de visualisatiereis naar jouw droomkeuken heel compleet en gedetailleerd.

Visualisatiemogelijkheden met de keukenplanner

Sommige keukenplanners gaan nog verder in de visualisatiemogelijkheden en bieden je bijvoorbeeld de mogelijkheid om fruitschalen, fotolijstjes en zelfs huisdieren in de door jou ontworpen keuken te plaatsen. Vind je dat te ver gaan? Het kan nog gekker. Er zijn keukenplanners waarbij je de keukenruimte zo kunt in tekenen dat een eventuele aangrenzende eetkamer ook kan worden ingericht. Die keukenplanners bieden je dan ook aanbod in banken, stoelen, tafels, etc. Maar laten wij ons hier beperken tot de keuken. Daar waar je maaltijden bereidt, koekjes bakt, culinaire hoogstandjes creëert of een kopje koffie zet.

Bekijk je keukencreatie

Heb je alles ingetekend en ingevoerd? Alle keukenonderdelen een plaats gegeven? Staat je keuken helemaal zoals jij het voor ogen had? En heb je de stijl van jouw smaak gekozen en de bijbehorende kleuren aangeklikt? Sla jouw vormgegeven keukenideeën op (bij voorkeur onder de naam: keukenplanner versie 3) en neem nog een kopje thee. Of misschien is het nu tijd meer tijd voor een glaasje wijn, frisdrankje of flesje bier? (glaasje water mag natuurlijk ook). Ga lekker achterover zitten en aanschouw jouw creatie…

Van alle kanten bekijken

De keukenplanner biedt jou de mogelijkheid om jouw droomkeuken vanuit iedere hoek te bekijken en te bewonderen. Je kunt meestal kiezen tussen bovenaanzicht en 3D weergave. Neem ook hier rustig je tijd. Laat het resultaat van jouw visualisatie goed op je inwerken zodat je jouw droomkeuken optimaal kunt beoordelen. Vooral als je in je eentje aan de slag bent geweest met de keukenplanner, is het misschien een goed plan om op dit moment iemand te laten meekijken en naar zijn/haar mening te vragen. Twee zien vaak meer dan één.

Kritische blik

Durf kritisch te zijn. Zelfs een professionele keukenarchitect herziet zijn/haar ontwerp meerdere keren. De keukenplanner biedt de mogelijkheid om met enkele klikken van de muis, wijzigingen aan te brengen. Schroom niet om deze mogelijkheid dan ook te gebruiken. Aan de andere kant, misschien ben je inmiddels al best een lange tijd met de keukenplanner in de weer en zou het verstandiger zijn om even een break te nemen van het ontwerpen van jouw ideale keuken.

Frisse blik

Het is sowieso wijs om niet te lang onafgebroken achter een beeldscherm bezig te zijn, met name een computer. Maar vooral met het ontwerpen van jouw droomkeuken wil je niet over één nacht ijs gaan. Een goede nachtrust of een ontspannende wandeling in deze ontwerpfase kan tot nieuwe inzichten en keukeninspiratie leiden. Je kunt de keukenplanner altijd weer opnieuw opstarten en met een frisse blik, jouw noeste arbeid aan een kritische inspectie onderwerpen.

Professionele blik en vervolg stappen

Zodra je helemaal content bent met jouw ontwerp en je jouw keuken tot in de detail hebt vormgegeven, dan kun je bij de meeste keukenplanners met één druk op de knop (of muisklik) een offerte aanvragen van het ontwerp. Je kunt de conceptkeuken ook naar je eigen email adres mailen zodat je hier een vervolgtraject mee in kunt gaan. Wat dat vervolgtraject dan inhoudt? Je kunt onder andere met een hard copy naar een filiaal van de keukenwinkel gaan en daar verder advies vragen. Dit laatste is altijd wel verstandig. Want ook al ben je waarschijnlijk inmiddels aardig ervaren als keukenarchitect, het is altijd prettig om jouw creatie te laten toetsen door een professional van de keukenzaak. Bij de filialen van bijvoorbeeld Keuken concurrent, Keuken Kampioen, Superkeukens en Keukenplaats zijn altijd verkopers aanwezig die veel kennis van (keuken)zaken hebben. Ook zijn zij allen bekend met hun eigen keukenplanners en weten dus exact waar uw keukencreatie uit opgebouwd is.

Laatste blik

Samen met de verkoper werp je dus een laatste blik op jouw keukenontwerp. Hij zal alle onderdelen met je langsgaan en misschien nog enkele tips geven of kleine aanpassingen adviseren. Je doet er verstandig aan om deze – indien mogelijk – ter plekke door te voeren in jouw ontwerp. Het is namelijk mogelijk om met behulp van jouw inlog gegevens ter plaatse in te loggen op jouw account van de keukenplanner en zo de wijzigingen door te voeren in jouw keukenontwerp.

Laatste stappen van jouw reis

Jouw droomkeuken, jouw creatie en hiermee jouw visualisatiereis is bijna ten einde gekomen. Na uren van creëren, inpassen, inmeten, zoeken en kiezen (wijzigen en opnieuw beginnen) zit je dan met een compleet plaatje van jouw ideale keuken. Wellicht goed om op dit punt je even te realiseren dat het ontwerpen van een keuken dan wel een enorme uitdaging is, maar dat de aanschaf ervan misschien nog wel een tandje uitdagender is. Het kan verstandig zijn om, zeker als de keuken professional meerdere wijzigingen heeft geadviseerd en je jouw ontwerp hier en daar hebt moeten aanpassen, er nog een nachtje over te slapen. Het ontwerp is per slot van rekening goed opgeslagen en altijd weer te raadplegen. Zodra je echt helemaal achter je creatie staat (en je sloeg niet steil achterover van de offerte), dan kun je de keuken gaan bestellen en is jouw zoektocht ten einde gekomen.

Helaas zul je – in de meeste gevallen – wel te maken hebben met een levertijd waardoor je keuken er niet binnen een week zal staan. Maar troost je, als je wilt dan heb een mooie afbeelding van hoe jouw droomkeuken er uit komt te zien. De keukenplanner heeft namelijk een printfunctie. Print jouw ontwerp uit (bij voorkeur op A3 formaat) zodat je tot het moment van levering kunt genieten van waar jouw keuken-visualisatiereis jou heeft gebracht.

3D keukenplanner

About Author : admin
YOU MAY ALSO LIKE