Kookeiland keuken

Kookeiland

Een kookeiland in een open keuken is de hype van dit moment. Maar natuurlijk moet je eerst even kijken of je wel ruimte genoeg hebt om een kookeiland te plaatsen. Daarom dat het ook veel beter tot zijn recht komt in een open keuken. Afhankelijk van wat je juist wil kan er eventueel gespeeld worden met de ruimte. Ook hangt er veel vanaf hoe de ramen en dergelijke geplaatst zijn of andere vaste objecten die de ruimte kunne beperken of onderbreken.

Kiezen voor een kookeiland

Kiezen voor een kookeiland is kiezen voor gezelligheid en sociale contacten. Door de laatste nieuwe ontwikkelingen is een keuken niet meer enkel en alleen geschikt voor in te koken maar kan het zelf een trefpunt waar je als gezin samen kan vertoeven. Het maakt alleen al van het koken een sociale gebeurtenis. Het kookeiland staat in het middelpunt van de keuken en ook het middelpunt van de belangstelling waar iedereen samen komt.

 

Soorten kookeilanden:

Het standaardmodel: 

Bij dit kookeiland moet er zeker rekening gehouden worden met afzuigsystemen boven het eiland zelf want hier staat het kookvuur in gemonteerd. Ook de elektriciteit en waterleidingen niet vergeten bij het kiezen van een kookeiland.

Het schiereiland: 

Dit kookeiland wordt met één zijde tegen de muur geplaatst wat handig is bij het plaatsen van diverse leidingen of elektriciteit. Zo zijn deze kabels automatisch al weggestopt bij de muur.

Het spoeleiland: 

Dit kookeiland bestaat uit een wasplaats om te spoelen of af te wassen. Meestal kan dit meubel gecombineerd worden en ook een zitgedeelte omvatten.

Wat zijn de voordelen van een kookeiland:

 • Het creëert een open ruimte gevoel
 • Het geHet is stijlvol en trendyeft de mogelijkheid om langs vier kanten aan het eiland te koken en te werken
 • Het heeft ook veel meer bergruimte voor alle keukengerei in te plaatsen
 • Mogelijkheden genoeg om te gebruiken aan toog of tafel en eventueel hoge stoelen of krukken te plaatsen
 • Kan en als werktafel en als eettafel worden gebruikt
 • Verbind de woonkamer met de keuken

Wat zijn de nadelen van een kookeiland:

 • Als je gasten hebt word je constant meegekeken met wat je doet
 • Het pakt heel veel ruimte in
 • In een aparte keuken komt een kookeiland niet tot zijn recht omdat deze te veel plaats inneemt
 • Geen privacy meer tijdens het koken

Indeling keuken bepalen

Plaatsbepaling en inrichting

Om een kookeiland te kunnen plaatsen heb je een overzicht nodig van de ruimte die er is voor de keuken te zetten. Bij een ideale open keuken met kookeiland mag je tot 20 vierkante meter rekenen. Met een plan op te maken kan je juist bepalen hoe de inrichting van je keuken er zal uit zien. De ideale afmetingen voor een kookeiland zijn of beter gezegd de standaardmaat: 2,50 meter (breedte) op 1,10 meter (lengte).

Belangrijke tips: 

 • Beperk de afmetingen tussen de kasten aan de muur en het kookeiland zodat je niet te veel moet heen en weer wandelen. De ideale afstand daartussen is 1m 20.
 • Kijk na of je ruimte genoeg hebt om de deur van de oven of vaatwasser te openen. Deze moet volledig kunnen open gaan.
 • Hou er rekening mee dat wanneer je een materiaal kiest voor je werkblad of deze afmetingen niet afwijken.
 • Hou hier ook rekening met de geplaatste leidingen van water of elektriciteit. Het is heel handig om je kookeiland te plaatsen waar je het gemakkelijkste kan verbonden worden met deze leidingen of kabels.

Opbergruimte bepalen

Om de bergruimte in je keuken te bepalen kan je ook kiezen uit verschillende mogelijkheden. Er kunnen kasten aan de muur voorzien worden om keukengerei in te plaatsen. Of er kan nog extra bergruimte voorzien worden in het kookeiland. Dit hangt er natuurlijk vanaf of je een zitgedeelte hebt of niet. Het is logisch dat men geen kasten voorziet waar gasten kunnen aanschuiven.

Extra tips: 

 • Voorzie voldoende hoge kasten voor keukenmateriaal zoals keukenrobot, blender, hakmachine enz.
 • Voorzie voldoende ruimte op je werkblad of tegen de muur om eventueel een koffiezet, waterkoker of microgolf te plaatsen.

Zitruimte of niet

Als je een zithoek bij je kookeiland wil, dan kan je dit best voorzien langs één zijde de kant van de lengte. Daar kan je gemakkelijk krukken of hoge stoelen plaatsen om een gezellige toog te maken.

De keukendriehoek bepalen

De keukendriehoek omvat het fornuis, de spoelbak en de frigo. Deze drie meubels mogen niet te ver uit elkaar liggen om goed te kunnen functioneren in de keuken. Belangrijk om deze dan ook dicht in elkaar buurt te plaatsen zodat je alles makkelijk binnen handbereik hebt. Hier mag je zeker niet vergeten waar de elektriciteit en waterleiding moet geplaatst worden.

Tips voor de keukendriehoek:

 • Als je een vaatwasser installeert, kan je deze het best naast of zo kort mogelijk bij de spoelbak plaatsen. Voor beiden heb je immers de waterleiding nodig.
 • Als je een fornuis en oven installeert, hou er dan ook rekening mee dat deze onder een afzuigkap dienen te worden geplaatst. Om ze beiden optimaal te gebruiken plaats je ze ook dicht bij elkaar.

Kookeiland zelf samenstellen

Een kookeiland zelf samenstellen of op maat laten maken kan ook natuurlijk. Alles hangt er vanaf wat je zelf wenst en wat je budget is. Tegenwoordig kan je alvast de kleuren en materialen zelf bepalen.

Materiaalkeuze: 

Kies ook voor onverslijtbaar materiaal dat tegen krassen en dergelijke kan. De keuze van materialen zijn zo verschillend dat je goed moet nagaan welke functies er allemaal mee moet gebeuren.

Kleuren: 

Kies voor een zo neutraal mogelijke kleur omdat je de keuken niet elke zoveel jaar vernieuwd.

Om een exact beeld te hebben van hoe je keuken er zou kunnen uitzien, ga je best een paar winkels bezoeken om na te gaan hoe of wat te kiezen.

About Author : admin
YOU MAY ALSO LIKE