Inductie koken

Inductie koken

Waarom groeit de populariteit van het inductie koken?

Elk jaar stijgt het marktaandeel van het inductie koken. Dit komt natuurlijk doordat het inductie koken een zeer snelle, veilige en zuinige manier van koken is.

Hoe werkt inductie koken?

Inductie koken hoort bij het elektrisch koken. Het uitgangspunt van inductie koken is dat niet de kookplaat wordt opgewarmd, maar juist de pan. Dit heeft meerdere voordelen. Natuurlijk wil je geen warmte en dus energie kwijtraken aan de kookplaat. Maar nog veel mooier is dat als de inductie kookplaat aanstaat, maar er staat geen pan op, dan gebeurt er niks. Ook zal de inductie kookplaat automatisch uitgaan zodra je klaar bent met koken en de inductiepannen van het ‘vuur’ haalt. De inductie kookplaat kan dus heel snel je eten warm maken. Maar natuurlijk kan je ook zelf de standen kiezen, waardoor de inductie kookplaat ook geschikt is om bijvoorbeeld langzaam je eten te laten sudderen.

inductie koken voordelen

Wat zijn de 10 voordelen van inductie koken?

Door uit te leggen hoe het inductie koken werkt, maak je gelijk al duidelijk wat de voordelen zijn. Maar daarnaast wordt het inductie koken steeds populairder omdat er ook vele andere voordelen zijn. Er wordt ook weleens gezegd dat het wegnemen van de nadelen van het inductie koken, helpen om het inductie koken populairder te maken. Ook doordat het inductie koken op deze manier meer bekendheid krijgt, komen de voordelen van het inductie koken steeds meer naar voren. Dit zijn de 10 grootste voordelen van inductie koken:

  1. Er is weinig energieverlies, doordat je alleen de pan verwarmd en niet de inductie kookplaat
  2. Het opwarmen door de inductie kookplaat gaat heel erg snel
  3. Snelste manier van opwarmen door gebruik van magnetisch veld
  4. De hitteplaat past zich aan aan de pan bodem
  5. Als de pan nog staat op een uitgeschakeld hitteveld, wordt deze nog een tijdje door verwarmd
  6. De inductie kookplaat koelt heel erg snel af
  7. Ook zal de inductie kookplaat automatisch uitgaan zodra er geen pan meer opstaat
  8. Het schoonmaken van de inductie kookplaat gaat erg snel en makkelijk
  9. De inductiepannen zijn betaalbaar
  10. Inductie koken heeft de toekomst

Maar wat zijn de nadelen van het inductie koken?

Er zijn dus echt enorm veel voordelen aan het inductie koken. Maar een bekend probleem van nieuwe technologieën is natuurlijk dat mensen eraan moeten wennen. Dit is al helemaal zoals het gaat om het koken. We zijn natuurlijk al heel erg lang gewend om bijvoorbeeld gewoon met een gasfornuis te koken. Zonder nadenken kan hier door vele mensen zonder problemen mee worden gekookt.

Praktisch aandachtspunten van het inductie koken

Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kan je kiezen voor het inductie koken. Belangrijk is dan wel dat je een aansluiting nodig hebt die voldoende elektriciteit kan leveren. Ook heb je speciale inductiepannen nodig. Als je een kookplaat gaat aanschaffen, dan moet je er wel rekening mee houden dat de inductieplaat duurder is in de aanschaf. Maar dit verdien je in de loop van de tijd makkelijk terug.

De aansluiting die je nodig hebt voor inductie koken

De inductiekookplaat werkt met een hoog vermogen. Dit betekent in de praktijk dat je een speciale groep moet hebben in de meterkast die voor het koken bestemd is. ????

De speciale inductiepannen

Voor het inductie koken heb je ook speciale pannen nodig. Deze inductiepannen hebben een speciale bodem. Want het woord inductie zegt het al, want de bodem moet magnetisch zijn. Hierdoor kan een inductiepan contact maken met de inductieplaat en daardoor warm worden. Een ander aspect van deze inductiepannen is dat de bodem heel recht zijn. Daarom zijn de pannen waarmee je op gas hebt gekookt vaak niet geschikt voor de inductieplaat, omdat deze de pan dan niet herkent. De inductiepannen zijn dus eigenlijk een must om ze aan te schaffen. Lees hier alles over de verschillende inductiepannen.

Of schaf gelijk de beste inductiepan aan:

 

Welke inductiekookplaat is de beste?

De meeste inductiekookplaten zijn allemaal zeer geschikt om efficiënt mee te koken. De verschillen zitten hem vooral in de verschillende functionaliteiten. Je kan dus bijvoorbeeld kijken welke bedieningsknoppen jezelf het prettigst vindt. Ook hebben sommige inductiekookplaten andere kookzones. Je kan kijken naar het aantal kookzones, de plek waar ze zitten en vooral de grote van de verschillende kookzones. De beste manier om een goede keuze te maken, is om de inductie kookplaat in de winkel uit te proberen.

Meer over de voordelen van het inductie koken

Zoals al genoemd het het inductie koken vele voordelen, waardoor deze manier van koken steeds populairder wordt. Nieuwe keukens worden vaak standaard aangeboden met een inductie kookplaat. Natuurlijk kan altijd een andere keuze gemaakt worden. Natuurlijk ook voor een andere inductie kookplaat.

Voordeel inductie koken: snel en nauwkeurig

De inductiekookplaat kan heel erg snel opwarmen. Bovendien kun je exact aangeven welke hitte je aan de pan wil geven. En deze hitte wordt dan alleen maar aan de pan gegeven, dus nauwkeuriger kun je niet koken.

Voordeel inductie koken: het is veilig

Het probleem dat je je gas aan laat staan is voorbij. Dit is een zeer veilige gedachte voor jezelf, maar ook bijvoorbeeld voor kinderen. Zodra er geen contact meer is met de inductiekookplaat, zal deze vanzelf uitgaan. Daarnaast koelt deze heel erg snel af. Ook is er knop die als kinderbeveiliging dient. Deze blokkeert het kunnen inductie koken. Ook met een inductiepan erop zal er dan niks gebeuren.

inductie kookplaat

Voordeel inductie koken: makkelijk schoon te maken

Doordat de keramische kookzones heel erg glad zijn, is het heel erg makkelijk om de inductieplaat af te nemen. Bovendien zal deze kookplaat zo ie zo niet zo vies worden. Want stel er is wat overgekookt vocht of een ingrediënt dat op de kookplaat komt, dan zal dit niet aanbranden. Dit komt omdat alleen de bodem van de inductiepan heet is, en niet de rest erom heen.

Voordeel inductie koken: nauwkeurig in te stellen

De bediening van een inductiekookplaat is heel eenvoudig gemaakt. Waardoor je heel precies kan instellen met draaiknoppen of een touchcontrol hoeveel warmte je wil gebruiken tijdens het koken. Ook kan je heel nauwkeurig gebruik maken van de verschillende kookzones. De beste inductie kookplaten kunnen zelfs automatisch de afmetingen bepalen van de inductiepannen, waardoor er een zeer nauwkeurig gebruik van de kookplaat wordt ingesteld.

Voordeel inductie koken: erg zuinig

Doordat de inductie kookplaat zo snel en nauwkeurig opwarmt is er geen energieverlies, wat natuurlijk erg zuinig is. Vergeleken met het koken op gas is het inductie koken veel sneller. Maar vooral het warmtegebruik die direct naar de pan gaat, levert ook zeer vele euro’s besparing op.

Voordeel inductie koken: betaalbare pannen

Voor het inductie koken heb je wel geschikte pannen nodig. Deze inductiepannen hebben allemaal een magnetische bodem. Tegenwoordig zijn veel pannen ook gewoon standaard geschikt voor het inductie koken. In dit geval maakt de prijs niet uit of je nu op gas of met inductie wil koken.

Een nadeel van het inductie koken

Natuurlijk moeten sommige mensen wennen aan het inductie koken. Dit is begrijpelijk en normaal. Maar na een tijdje zullen ook deze mensen voorstander worden van het inductie koken. Een nadeel kan wel zijn als je wil overstappen van het koken op een gasfornuis naar het inductie koken is de aparte elektriciteitsgroep. In een nieuw huis is dit natuurlijk goed geregeld. Ook bij een moderne huis, zijn er meestal genoeg geschikte elektriciteitsgroepen in de keuken. Er zijn veel mensen die een Periflex-aansluiting hebben. Dit is een goede mogelijkheid. Maar laat de elektricien bepalen of er wel of niet een extra groep moet komen.

keuken met inductie koken

De vooroordelen van inductie koken uit de weg geruimd

Ondanks dat het inductie koken steeds populairder wordt, zijn er nog steeds mensen die onwaarheden over het inductie koken vertellen. Hieronder staan enkele voorbeelden. Wij draaien deze onwaarheden om naar hoe het nu werkelijk zit. Doordat er steeds meer aan inductie koken wordt gedaan, kan je wel zien dat er zeer veel voordelen aan het inductie koken zitten.

Hoe gevaarlijk is inductie koken?

Het koken op een inductiekookplaat is anders dan veel mensen gewend zijn. Doordat je geen vlammetje en vuurtje meer ziet, verbeelden sommige mensen zich dat dat juist gevaarlijk is. Maar zodra je weet hoe het inductie koken werkt, is het juist de meest veilige manier van koken. Er is geen open vuur zoals bij het koken op gas, en je kan dus ook geen vlam in de pan krijgen. Nog veel erger is een gaslek, wat helaas tot grote problemen heeft geleid. Ook het letterlijk het vlam vatten kan gebeuren bij het gas koken. Bij het inductie koken wordt de warmte in de pan opgewekt, dit betekent dat het enige risico van verbranden is als je in aanraking met de pan komt. Daarnaast heeft de inductiekookplaat vele technische snufjes wat ervoor zorgt dat alles zeer veilig is. Zonder pan op de inductiekookplaat is er ook geen warmte. Makkelijk kinderslot wat het onmogelijk maakt om voor jonge kinderen de kookplaat aan te zetten.

Hoe duur is inductie koken?

Bij het inductie koken wordt 80% tot 90% van de verbruikte energie ook echt omgezet in warmte. In vergelijking met het koken op gas is dit veel zuiniger. Want bij gas moet je uitgaan van 50% tot 60% wat effectief wordt gebruikt. Dit betekent dus bij het koken dat er elke dag geld wordt uitgespaard. En allemaal helemaal door de mensen die gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze mensen koken soms gewoon gratis, terwijl er voor het gebruik van gas altijd betaald dient te worden. Als je een nieuwe keuken krijgt, waarbij je kan kiezen op welke manier je wil gaan koken, zijn de eerste aanschafkosten iets hoger. Een inductie kookplaat is natuurlijk wel duurder dan een gasfornuis. Het ligt natuurlijk er helemaal aan hoe luxe je alles wil maken. Want er zijn echt hele mooie luxe en uitstekende inductie kookplaten met prachtige technische snufjes, maar hier betaal je dan natuurlijk wel voor. Maar welke optie je ook kiest, uiteindelijk bespaar je weer met de besparing van het koken. De extra kosten voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting en allemaal nieuwe pannen, kunnen best wel hoog zijn. Als alle andere grote voordelen van het inductie koken dan vergeten worden, wordt er weleens voor gekozen om deze eenmalige kosten niet te gaan betalen.

Wat voor pannen heb je nodig?

Zoals al gezegd zijn er speciale pannen voor inductie koken. Deze pannen moeten een magnetische bodem hebben. Ook moet de bodem helemaal recht zijn. Daarom zijn sommige gasfornuis pannen niet (meer) geschikt. Veel nieuwe pannen zijn ook geschikt voor het inductie koken. Bijvoorbeeld de nieuwe selectie pannen van Tefal, zijn allemaal geschikt voor het inductie koken.

Kun je nog wel grillen, braden, wokken en sudderen met inductie koken?

Grillen

Als je een grillpan hebt waarvan de bodem echt is en magnetisch, dan kun je deze pan gewoon gebruiken voor het grillen. Dit kan dus gewoon met een inductie kookplaat, je hebt alleen een juiste pan nodig. Wil je graag een andere inductiepan waarmee je kan grillen? Kan dan hieronder naar de beste optie. Een oude grillpan kan ook gemaakt zijn van gietijzer, deze is ook geschikt om te gebruiken voor het inductie koken. Dit geldt voor alle gietijzeren pannen, zoals braadpannen, koekenpannen en poffertjespannen. Dus allemaal geschikt voor het inductie koken. Controleer wel of de bodem niet vervormd is. Daarna kun je heel precies de hogere temperatuur op je inductie kookplaat instellen voor een bepaalde tijd. Je kan dus heel nauwkeurig grillen, zodat je eten krokant van buiten wordt en zacht vanbinnen.

Braden

Ook kan je uitstekend met inductie koken gaan braden. Een geschikte pan zoals hierboven beschreven is wel een voorwaarde. Daarom zijn dit enkele goede opties:  Doordat je met het inductie koken een zeer goede controle hebt over datgene wat je maakt, kun je ook heel goed braden. De temperatuur kun je exact instellen. Dus om je eten voor een langere tijd op een iets lagere temperatuur te laten garen of braden, kan perfect met de moderne inductie kookplaat. Dit is zeker veel moeilijker bij een gasfornuis of bij het keramisch koken.

Sudderen

En natuurlijk kun je dus ook uitstekend sudderen met het inductie koken. De manier van koken blijft precies hetzelfde. De bodem van de pan wordt verwarmd, en uiteindelijk wordt daardoor het eten verwarmd. Dus wat je kan bij een andere manier van koken, kan natuurlijk gewoon bij het inductie koken. Natuurlijk heb je weer een goede pan nodig, maar daarna is het simpel weg de goede temperatuur instellen voor een eigen gekozen langere tijd.

Wokken

Maar kun je ook wokken bij het inductie koken? Je raadt het waarschijnlijk al. Ja dit kan zeker. Zelfs heel goed, omdat je gebruik kan maken van erg hoge temperaturen zonder veel energie te verliezen. Natuurlijk kunnen we misschien niet wokken zoals de chinees dat doet, maar de manier van koken die wij wokken noemen, kan prima met de inductie kookplaat. Het enige wat nu echt belangrijk is, zijn de panne. Er zijn veel wokpannen met een ronde onderkant. Bij het inductie koken, moet de pan wel een rechte onderkant hebben. Maar de meeste moderne wokpannen zijn automatisch geschikt voor het wokken. Zie hieronder enkele mooie voorbeelden.

Hoe moeilijk is inductie koken?

Het inductie is voor veel mensen een nieuwe manier van koken. Deze verandering is voor sommige lastig. Maar doordat er steeds meer mensen gaan inductie koken, krijgt het inductie koken steeds meer waardering. De voordelen zijn zo groot en veel, dat steeds meer mensen overstappen op inductie koken. Natuurlijk is het in het begin van het inductie koken even wennen. Je moet doorkrijgen hoe snel alles verwarmd wordt, en bijvoorbeeld je op de beste manier ‘laag vuur’ kan gebruiken. Maar bij het inductie koken heb je een zeer grote controle over de bereiding van je eten. Als je eenmaal weet hoe alles het beste voor jouw gerechten werkt, dan heb je zeer veel plezier aan de controle die je inductie kookplaat je kan geven.

Lang leve de techniek

Bij het inductie koken kun je precies aangeven met hoeveel graden je wil koken. Terwijl de afstelling van een gasfornuis soms wel heel precies komt, kun je bij het inductie koken gewoon de graden instellen. En hetzelfde kan natuurlijk met de tijd. Wil je dus een pannetje melk verwarmen, dan zet je deze gewoon op 70 graden en drie minuten, en je weet na drie minuten precies wat het resultaat is. Zodra dit een gewoonte is geworden, kun je heel nauwkeurig gaan koken. Natuurlijk kun je ook instellen dat je even een seintje krijgt, en om te voorkomen dan het na die drie minuten alsnog fout gaat, schakelt de inductie kookplaat zich vanzelf uit. De techniek van de inductie kookplaat laat zien hoe makkelijk het is. Geen kookwekker of thermometer is meer nodig. De moderne en duurdere inductie kookplaten hebben nog veel meer technische snufjes. Als je van modern koken houdt, is het zeker een aanrader om je hier eens over te laten informeren. De keuken wordt steeds meer een grote gadget, wat veel mensen erg leuk vinden, puur en alleen omdat het zeer veel voordelen heeft.

Koken met gevoel op een inductieplaat

Natuurlijk kun je met het inductie koken ook gewoon met je gevoel koken. Niks speciale metingen en weglopen bij het bereiden van je eten. Gewoon kijken wat er gebeurt en gebruik maken van de ervaring die je hebt. Sommige stappen zullen alleen sneller gaan, omdat de pan veel sneller heet wordt. Maar daarna kun je gewoon met gevoel blijven koken en de lekkerste gerechten klaar maken.

Conclusie

Het inductie koken heeft de toekomst. De meeste nieuwe keukens worden geleverd met inductie koken. Het aanbod van de inductie kookplaten is inmiddels al groot. Hierdoor kan de klant beter een keuze maken die past bij het kookgedrag. Natuurlijk kan je uit meer soorten kiezen, wat de keuze niet altijd makkelijker maakt. Over de kwaliteit hoef je je geen zorgen meer te maken. De inductie kookplaten zijn zeer betrouwbaar. Als keuken-inspiratie hebben we wel enkele inductie kookplaten uitgekozen, waarmee je een betrouwbare keuze maakt.

About Author : admin
YOU MAY ALSO LIKE